ניתוח לקיצור בריאטרי (ניתוח לקיצור קיבה) הינו טיפול בשימוש נרחב בהשמנת יתר שהוכח כיעיל בירידה במשקל. עם זאת, למרות הצלחתו המוכחת, מטופלים רבים מתקשים לשמור על ירידה במשקל לאורך זמן לאחר הניתוח.
מחקרים קליניים מצאו כי שילוב בפסיכולוגיה חיובית יש השפעה חיובית משמעותית על החוסן הנפשי ועל הבריאות הכללית. הסיבה לכך היא שאנשים המחזיקים בהלך רוח חיובי נוטים להתמקד בחוזקות, בהזדמנויות, בחלומות ובתקווה לעתיד טוב יותר. לאותם האנשים יש סיכוי גבוה יותר שהם יתגברו על מכישלונות ואתגרים, מה שיוביל לחוסן רב יותר ולתוצאות טובות יותר.
מחקרים הראו כי חשיבה חיובית יכולה להוביל לשיפור ההערכה העצמית ולהגברת המוטיבציה. יתרונות אלו יכולים לתרום לשיפור רווחה רגשית, הפחתת חרדה ודיכאון, ואפילו לתוצאות בריאות טובות יותר.
בנוסף, מחקרים מצאו שחשיבה חיובית ואופטימית קשורה לרמות נמוכות יותר של הורמוני לחץ כמו קורטיזול, שקשור לבעיות בריאות שונות כמו מחלות לב, סוכרת והשמנה.
אנשים בעלי חשיבה חיובית נוטים יותר לתרגל התנהגויות בריאות כמו פעילות גופנית סדירה, אכילת תזונה מאוזנת ושינה מספקת.
מאמר זה בוחן את התפקיד והיעילות של חשיבה חיובית בהצלחה ארוכת הטווח לרווחת בריאות לאלה שעוברים את הניתוח לקיצור קיבה.
ניתוח בריאטרי הוא הליך המטפל בהשמנת יתר על ידי הקטנת גודל הקיבה ומגביל את כמות המזון שניתן לצרוך. מחקרים הראו שניתוח בריאטרי יעיל בייצור ירידה משמעותית במשקל בטווח הקצר והארוך, עם זאת, שמירה על ירידה במשקל לאורך זמן היא מאתגרת מאוד ודורשת שינויים באורח החיים
ישנן סיבות רבות לעלייה במשקל, אך חוקרים זיהו קשר בין החוסן הנפשי לבין ההצלחה ארוכת הטווח של אלה שעברו את הניתוח בריאטרי.
מחקרים הראו שגורמים נפשיים כמו דיכאון, חרדה וחוסר מוטיבציה עשויים להשפיע על הצלחת הניתוח הבריאטרי. מצד שני, הוכחה שחשיבה חיובית השפעה משמעותית על הצלחת תחזוקת הירידה במשקל, מספקת יתרונות בריאותיים רבים (פיזיים ונפשיים) ויכולה להוביל לאופן תמיכה וטיפול בחולים לאחר ניתוח.
שמירה על חיים בריאים לאחר ניתוח בריאטרי מורכבת מבחינה פסיכולוגית. בישראל, הערכה פסיכולוגית הוא אחת משלוש ההערכות שמטופלים פוטנציאליים צריכים לעבור לפני קבלת אישור, אולם אין טיפול לאחר ניתוח שהוא חלק מהליך במערכת הבריאות.
כאשר מדובר בניתוח בריאטרי, תוצאות של ירידה במשקל וחזות הגוף זוכות לתשומת לב רבה יותר מהיבטים הפסיכולוגיים (התנהגות זו הופכת לאובססיה שגוברת במהלך תהליך הריפוי לאחר הניתוח). בישראל למטופלים הבריאטריים יש יותר מוטיבציה בנתון הירידה במשקל ובמהירות הירידה במשקל מאשר בהליך של לימוד כיצד לאמץ אורח חיים בריא חדש ושמירה על המשקל החדש לאורך שנים רבות באמצעות השפעה חיובית, ערך עצמי ועיצוב התנהגות חדשה.
בעקבות דו”ח מבקר המדינה לשנת 2019, משרד הבריאות מנהל בצורה קלוקלת את כל התחום. מבקר המדינה קושר בין השיעור הגבוה של הניתוחים החוזרים קשור לאופן הגרוע שבו מטפלים באנשים שעשו את הניתוחים הללו, לפני ואחרי.
ישראל היא אחת המובילות במדינות ה-OECD במספר ניתוחי קיצור קיבה ביחס למספר האוכלוסייה, אך יחד עם זאת גם שיעור הניתוחים החוזרים הוא מהגבוהים. מבקר המדינה מקשר את השיעור הגבוה של ניתוחים חוזרים קשור לאופן הגרוע שבו מטפלים נותני שירותי בריאות באלה שעברו את הניתוחים הללו, לפני ואחרי ניתוחים.
בישראל למעלה מ-60% מאלה שעברים את הניתוח עולים בחזרה במשקל בממוצע של 4 שנים לאחר הניתוח, ו-1 מכל 6 מנותחים מבצע ניתוח חוזר נוסף.
לסיכום:
פיתוח חשיבה חיובית יכול להיות השפעה עמוקה על הקהילה הבריאטרית. חשיבה חיובית יכולה להיות כלי יעיל למקסם את התהליך ולהבטיח שהתוצאות יימשכו לאורך זמן.
**************************
#בריאות #עודףמשקל #השמנה #אימוןאישי #ניתוחקיצורקיבה #קיצורקיבה #ירידהבמשקל #שינוי #אורחחייםבריא #מוטיבציה #שינוילחיים
#BariLifestyle #OLfitness #barimindfit
#Bariatricsurgery #Weightlosssurgery
#Gastricbypass #Gastricsleeve #Obesitytreatment #Weightlossmanagement
#Healthandwellness #Weightmanagementprogram
#Obesityprevention
#Bariatricsupportgroup #obesityawareness #weightlosscommunity #healthyweightloss #healthylifestyle #fitnessmotivation #weightlossmotivation
למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע אינו מתייחס למוצר או טיפול, הוא אינו התוויתי, ולא מהווה המלצה רפואית, ולא מיועד להנחות את הקוראים או לשמש כהמלצה, הוראה או עצה לקורא, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי.