
אובדן מסת השרירים וירידה בטווח התנועה של המפרקים הם מכמה הסיבות לכך שהאיזון והגמישות מחמירה עם הגיל ותוך כדי הירידה המהירה במשקל לאחר הניתוח לקיצור קיבה.
אם אתם מרגישים שאתם מעט מתנודדים בזמן שאתם על הרגליים אן בזמן הליכה – אתם לא לבד.
בעיות הקשורות לשיוון משקל הן אחת מהתלונות הנפוצות ביותר בקרב אנשים מבוגרים, על פי המכון הלאומי להזדקנות (NIA).
חשוב להבין שלתחושת חוסר היציבות יכולה להיות השלכות בריאותיות גדולות. יציבות טובה הכרחית כדי לבצע אפילו את הפעילויות היומיומיות הבסיסיות ביותר כגון הליכה, עלייה במדרגות, כניסה ויציאה ממכונית ועוד, כך שאם אתם מתקשים להישאר יציבים, יש לכך השלכות בריאותיות ופחות סיכוי לשמור על עצמאותכם בגיל מבוגר יותר.
בנוסף, בעיות שיווי משקל הן הגורם העיקרי לנפילות אצל קשישים, לפי ה-NIA. וחלק מהנפילות יובילו לפציעות חמורות, כמו עצמות שבורות או מכה עזה בראש, ואף יכולות להוביל למוות.
נשאלת השאלה, מדוע שיווי המשקל שלנו נפגע כשאנחנו מתבגרים או לאחר הניתוח לקיצור קיבה?
קיימות 6 סיבות עיקריות:
1. אובדן מסת שריר:
ככל שהגוף מזדקן, לאט לאט תתחיל הגוף לאבד מסת שריר, תהליך המכונה סרקופניה שמתחיל כבר בגיל 30.
אצל מנותחי קיצור קיבה, לאור ההשלכות של הניתוח, הגוף צורך כמות מאוד קטנה של מזון, מה שמקטין בצורה משמעותית את מקורות המקרו-נוטריאנטים ומיקרו-נוטריאנטים שהגוף צריך כדי לתפקד כהלכה, מה שמביא את הגוף לאובדן מסת השריר.
סרקופניה מתרחשת עקב שילוב של כמה גורמים הקשורים לגיל, חוסר פעילות גופנית, תזונה לקוייה ושינויים הורמונליים.
כאשר אנו מאבדים מסת שריר והשריר נחלש, היכולת שלנו לשמור על מפרקים יציבים פוחתת. יש להבין שמפרקים יציבים הם אחד מהגורמים המרכזיים בכל הנוגע לשיווי משקל תקין בגוף שלנו.
מפרק לא יציב משפיע מאוד על יכולת הניידות, מה שמשפיע מאוד על יכולת יכולת היציבות ומעלה בצורה משמעותית את גורם הסיכון לנפילות ופציעות.
2. ירידה בטווח התנועה ובגמישות:
מפרקים בריאים חיוניים לשיווי משקל, זו עובדה!
אבל המפרקים נוטים להתקשות ולאבד מהגמישות שלהם ככל שהגוף מזדקן. זה גם נובע גם מאורח חיים יושבני יותר וחוסר בפעילות גופנית.
שהגוף לא בתנועה, לא רק שהגוף מאבד מסת שריר, אלא גם טווח התנועה וגמישות מפרקים יורדת.
כאשר אנו ממעיטים בפעילות גופנית, השרירים והמפרקים מתכווצים, ובסופו של דבר הם לא יהיו מסוגלים לזוז ולתפקד כראוי. כתוצאה מכך, המפרקים הדוקים ולא יוכלו להפעיל ולכווץ שרירים ספציפיים או לייצר טווחי תנועה נכונים שעוזרים לשמור על שיווי המשקל.
3. פרופריוספציה מופחתת:
ככל שהגוף פחות פעיל פיזית, הפרופריוספציה תקטן.
פּרוֹפּריוֹספציה (מקור מהמילה הלטינית proprius – שייך לי) היא התחושה עצמית של הגוף ביחס לאיברי גוף אחרים ולמרחב.
בעזרת הפרופריוספציה האדם מקבל מידע שוטף היכן מצויים האיברים שלו, הן ביחס לפלג הגוף שלו והן ביחס לסביבה, גם כאשר הוא לא מביט עליהם באופן ישיר ולא חושב עליהם באופן מודע.
כאשר אנו מתבגרים, חשוב מאוד להיות עם היכולת לחוש היכן נמצאים המפרקים והגוף שלך בכל עת.
בגוף האדם יש קולטנים עצביים בתוך ומסביב למפרקים ששולחים מידע למוח ולמערכת העצבים. המשמעות היא שהמוח ומערכת העצבים יודעים היכן הגוף נמצא.
כאשר אנו מזדקנים, או זזים לעתים רחוקות, קולטני העצבים הללו אינם פועלים היטב, מה שמוביל לירידה במודעות הגוף. וכאשר אין תחושה טובה של היכן נמצאים בגוף והמפרקים, זה מקשה לשמור על שיווי המשקל.
4. רפלקסים מואטים:
רפלקסים – תגובות לא רצוניות או אוטומטיות שהגוף עושה בתגובה למשהו. הרפלקסים ממלאים תפקיד מרכזי בשליטה בקואורדינציה, שיווי המשקל, היציבה והתנועה.
דוגמה הכי פשוטה שניתן לתאר, בזמן הליכה על המדרכה, אנו פתאום מועדים על סדק דקיים על המדרכה. במצב שכזה, הידיים והזרועות יימתחו אוטומטית כדי לבלום את הנפילה ובנוסף השרירים בגוף יתהדקו כדי להפחית את הפציעה.
אבל אם הרפלקסים וזמני התגובה הם איטים, הסיכון לנפילות ופציעות עולה משמעותית.
ואכן, ככל שמתבגרים, האזורים במוח האחראים על שליטה מוטורית מאבדים תאים ושינויים בסיבי עצב מאטים את הדחפים החשמליים.
בנוסף לגורמים הללו, גם רמת הבריאות הכללית משחקת תפקיד. בעיות רפואיות אחרות עלולות להוביל להידרדרות של מערכת העצבים ומערכת השרירים וכתוצאה מכך לגרום לרפלקסים מאוחרים ו/או מופחתים.
5. ניוון של מערכת שיוון המשקל:
המערכת הווסטיבולרית (החלק של האוזן הפנימית המעורב באיזון) היא גורם גדול בכל הנוגע לשמירה על שיווי המשקל.
בדיוק כמו שמערכת העצבים מתנוונת ככל שמתבגרים, גם המערכת הוסטיבולרית עלולה להידרדר ומושפעת מסמנים ביולוגיים הקשורים לבריאות.
המשמעות היא שככל שהבריאות הכללית טובה יותר, כך כל מערכת בגוף מתפקדים טוב יותר.
6. פגיעה בראייה:
הזדקנות משפיעה עם על העיניים שלנו. ושינוי בראייה יכול לפגוע ביכולות האיזון שלנו.
כאשר הראייה יורדת, זה יכול להשפיע על היכולת כמו תפיסת עומק, רגישות לניגודיות וראיית לילה, שהם כולם גורמים חשובים כשזה קדור ליציבות ושיווי משקל.
אתם תוהים איך לשפר את שיווי המשקל? בעוד שקיימים היבטים פיזיולוגים מסוימים של ההזדקנות שאין לנו שליטה, ישנם דברים שאנו כן יכול לעשות כדי לשמור על בעיות איזון.
ראשית, אפשר למנוע ואפילו לתקן שרירים ומפרקים תפוסים לפני שהם הופכים לבעיה מהותית. בכללי, לנוע יותר במהלך היום וביצוע מתיחות והגדלת טווח התנועה יכולים לעזור לשמור על האיזון.
מעוניינים בתוכנית אימון יותר מפורטת שתעזור לכם לשפר את שיווי המשקל, גמישות וטווח התנועה, אתם מוזמנים להוריד את אפליקצית BariLifestyle. האפליקציה הייחודית בשוק המיועדת לראשונה לסובלים מעודף משקל ולמנותחי קיצור קיבה.
התרגילים המופיעים באפליקציה הם נקודת התחלה מצוינת לבניית תנועתיות מפרקים בסיסית התומכת באיזון, יציבות, כוח ותפיסת מרחב.
האפליקציה זמינה להורדה בחנות האפליקציות של אפל וגוגל.
להורדת האפליקציה >>> www.BariLifestyle.com
מעוניינים בטיפים נוספים ולהישאר מעודכנים? מוזמנים לעקוב אחריי בערוצים השונים.
שלכם 🙏
עופר לקסמן,
המרכז לבריאות הגוף מבית OLfitness.
המרכז הראשון מסוגו בארץ שמטפל בהשמנה בשיטת BariLifestyle® Mental-Fitness

לפרטים נוספים:
📍 יבנה
☎ 052-6369991
אתר | פייסבוק | אינסטגרם | קהילה | וואטסאפ – קהילה
למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע אינו מתייחס למוצר או טיפול, הוא אינו התוויתי, ולא מהווה המלצה רפואית, ולא מיועד להנחות את הקוראים או לשמש כהמלצה, הוראה או עצה לקורא, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי.
קרדיט לתמונה: www.pexels.com